top of page

Egy kivételes szufi tanító és a hangok varázsa

A hangok világában elmerülve megkerülhetetlennek tartok egy inspiráló zenészt és szufi mestert, akinek mély meglátásai a hangokról és a világról meghatározó számomra. Ő Hazrat Inayat Khan.


Minden a hang ereje által keletkezik, így minden ami létezik a hang egy darabja, és az ember képes ugyanígy teremteni. A hang minden formán túl létezik. A hangnak tudásával az ember a teremtés kulcsait kapja meg, és ez segít az embernek a meg nem nyilvánultba emelkedni. A hanggal szárnyat kapunk, amivel az égig emelkedünk és egyszerre éljük a láthatót és láthatatlant." - Hazrat Inayat Khan

A még "meg nem nyilvánult" a csend. A hangok által a csend megtapasztalható. A legörjítőbb, leghangosabb zenében is a csendet keressük. A legtöbben imádjuk az élő koncerteket. Tizen- huszonévesen időnként kifejezetten olyan koncereket választottam, aminek ereje át tudja mosni a kamaszként összezavarodott, zakatoló gondolataimat. A Fekete Lyuk nevű helyen történt, hogy beléptem a terembe, ahol a Vágtázó Halottkémek zenekar játszott éppen. Gimnazista voltan és sosem hallottam még őket korábban. A zenekar már játszott, amikor beléptem a hangtébe, ami első pillanatban kaotikus összevisszaságnak tűnt és rettentő hangosnak. Pár perc után átjártak a hangok és a káosz mögött megjelent bennem egy ősi lüktetés és ezzel a lüktetéssel a csend. A csend extázisában elmerülve mozdultam együtt a hangokkal és a ritmussal, a pillanat varázsával.


A csend az a tiszta forrás, amelyet keresünk és amelyben szárnyakat kaphatunk. És a csend az, ami eleinte félelemmel tölthet el, mert az elme a csendben erejét veszíti és nem irányít tovább. Nem súgja azt a füedbe, hogy itt vagy te és ott az a másik. Nem tesz különbséget közöttetek. Nem irányítja a gondolatokat, sem az érzéseket, nem határozza meg azt, ki vagy. A csendben mi mind összetartozunk. A csend - szeretet.

Amikor a gondolatok elhallgatnak, az érzelmek is csendben vannak. Lehet, hogy nem beszélsz valakivel, nincs vele kapcsolatos gondolat a fejedben, de ha keserű érzés van a szívedben, akkor ő érezni fogja. Úgy fogja érezni, hogy keserűség az ő szívében van. Ez a szeretet és a gyöngédség természete. - Hazrat Inayat Khan

Halk hangok segítségével is elérhető a csend. Tizenévesen még nem voltam ennek tudatában.  Hogy miért vagyunk itt a földön, hogy kik vagyunk valójában, e kérdésekre meglelni a választ csak a csendben lehet.


A csend állapotára nem csak a lélek, hanem a test is reagál. A görcsök oldódnak, a migrén elmúlik, a fájdalmak helyére pedig fokozatosan egy kellemes, új, lebegő testérzet kerül. Ebben az állapotban mód nyílik a korábbi fájdalmak, sérülések, régi emlékekhez fűződő kellemetlen érzések, blokkok elengedésére. Így válsz képessé meghaladni a múltad traumáit. A hangok eljutnak oda, ahová a szavak nem mindig.


A LÉLEK LEGSZEBB HANGJA A SZERETET


A rezgések, amelyből a világunk áll, sokfélék lehetnek. Vannak közöttük egészen finomak, simogatóak, ugyanakkor lehetnek durvák is. Vannak építő, újrarendező, harmonikus hangok és léteznek diszharmonikus, pusztító rezgések. Világunkban mindkét minőségre szükség van, hiszen éppen az élet tűnne el ott, ahol a teljes ellazulást nem követné feszültség, a feszültséget nem követné ellazulás. A feszültség az, amiből alkotó energiáink is táplálkoznak. De kizárólag ebben a minőségben sem lehet harmonikusan létezni. Nyugati civilizációnk túlpörgetettsége e feszült minőség túlsúlyából táplálkozik.


Az életben a végleteknek milliónyi árnyalata van jelen, amelyek folyamatosan változnak, egymásba alakulnak. A harmonikus állapot tehát sosem lehet statikus, hanem egy dinamikusan változó egyensúlyi állapot. A rezgésminőségek dinamikus változásának törvényszerűségeit a hagyományos kínai gondolkodásmód az öt elem egymásba alakuló fázisain (5 elem tana) keresztül fogalmazta meg. Hazrat Inayat Khan, szufi tanító szerint a rezgéseket (hangokat) nem csupán a fülünkkel érzékeljük. Az érzelmi rezgéseket érzékeli a lelkünk, a gondolati rezgéseket az elménk fogja fel, és azok a rezgések már szemünkkel is láthatóak, amelyek légies állapotukból összesűrűsödtek annyira, hogy elemi részecskékké változzanak és összeálljanak. A legfinomabb rezgések azonban a szufi tanítás szerint még a lélek számára is alig érzékelhetőek. A lélek maga is egyfajta megnyilvánulása a rezgéseknek és a lélek aktivitása - a szeretet - az, amely megteremti a tudatosságot.


There are two aspects of vibrations, fine and gross, both containing varied degrees. Some are perceived by the soul, some by the mind, and some by the eyes. What the soul perceives are the vibrations of the feelings; what the mind conceives are the vibrations of the thoughts; what the eyes see are the vibrations solidified from their ethereal state and turned into atoms which appear in the physical world, constituting the elements ether, air, fire, water and earth. The finest vibrations are imperceptible even to the soul. The soul itself is formed of these vibrations; it is their activity which makes it conscious. - Hazrat Inayat Khan

Hazrat Inayat Khan (1882-1927) szufi tanító, Indiából érkezett nyugati világunkba. A szufi tanítások mellett az indiai klasszikus zenék nyújtotta élmények is hozzájárultak spirituális megtapasztalásaihoz. A hangok testi, lelki, szellemi dimenziókban működő hatásairól sok gondolatot, élményt osztott meg tanítványaival.


34 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page