top of page

1. Miért éppen Tenerife?


Idén elérkezettnek láttuk férjemmel az időt egy nagyobb életváltásra. Feje tetejére állítottuk az életünket és májusban kiköltöztünk Tenerifére. Hogy miért pont ide? Erre a kérdésre lehet egészen különböző válaszokat adni...


 

  • A standard válasz: Az éghajlat és a klíma kiváló. Egész évben meleg van, de a forróság nem jellemző. Legalább is északon. És mi itt vagyunk. Szinte mindennap süt a nap. A természeti kincsek gazdagsága: ezen a kicsike szigeten egyszerre találsz meg egy hatalmas vulkánt, a Teide-t, egy mesébe illő hegyvonulatot, az Anagát, egy sivatagos, szikár szigetrészt délen, és az örök tavaszt zöld fákkal és virágzó növényekkel északon. És ott van az óceán a változatos, hol homokos, hol sziklás-köves partszakaszaival, a valószerűtlenül gyönyörű naplementéivel… és ott vannak a hangok. A tenger és a szél morajlása, a madarak dala, amely a városkákban keveredik a helyiek vidám és eleven csevegésének hangjaival. És ott van a Teide csendje, amely éjszaka, a hatalmas csillagos égboltban gyönyörködve a legmélyebb.

  • Csikung gyakorlóként válaszolhatom azt is, hogy mennyire elképesztő intenzív, változatos és tiszta energiái vannak ennek vizes-tüzes szigetnek! Hogy sokak szerint Tenerife gyógyító hatású, és ez az állítás az asztma esetében bizonyítottan igaz. Van olyan feltételezés, hogy az ősi Atlantisz a Kanári-szigetek környékén létezett valaha, habár erre bizonyítékot nem találtak. Igaz, az ellenkezőjére sem. ;-)

  • Adhatok racionális választ is: Európában vagyunk Afrika partjainál egy mediterrán országban, amely annyira nemzetközi és sokszínű, hogy nem érzed magad idegennek külföldiként sem. Hogy itt egyszerre találod meg az európai infrastruktúrát (színvonalas egészségügyi ellátás, jó minőségű utak, bevásárlási és szórakozási lehetőségek, stb.) és az életigenlő, örömteli mediterrán életérzést. És még az élet sem őrült drága itt.

  • A rövid és frappáns válaszom, hogy az isteni guacamole miatt vagyok itt.

A fentebb leírtak mind igazak. (De ezt ne hidd el, inkább járj utána te magad!) Mi mégsem ezért vagyunk itt.

Hanem mert elképzeltünk egy közös életet, ami sok ponton eltér attól, amit otthon kialakítottunk. Kicsit kevésbé kényelmes és sokkal kevésbé rutinszerű. Egyszerűbb. Nyitottabb. Élményekben gazdagabb. Bennünket Tenerife szólított meg, mert ez a sziget mindent tud, ami nekünk fontos: barátságos, emberi, befogadó, változatos és nagyon-nagyon szerethető. Azt is tudtuk, hogy megvalósítani az elképzelt új életünket nem lesz könnyű.


Tényleg nem az.

Egy új kultúrában tanulunk meg létezni, a megszokottól eltérő játékszabályok között, egyszerre megőrizve, megújítva, időnként pedig elfeledve önmagunkat.


74 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page