top of page

Önbizalom? Egy lépés, ami kimaradt.

Önbizalom kérdése, hogy belevágsz e egy munkahely-váltásba, egy felvételibe vagy vizsgába - pláne ha nem tudsz mindent. Önbizalom kérdése lehet az is, hogy bele mersz e vágni végül egy ingatlaneladásba. Önbizalom kérdése, hogy végül lerongyolsz e a domboldalon egy paplanernyővel a fejed felett…



Nekem harmadszorra sikerült, mert az első két nekifutásnál nem tudtam elszakadni a képtől, ahogy a rózsaszín paplanernyőbe csavarodva hengerbucskázom lefelé a lejtőn.

Az önbizalom kizárólag tettek által szerezhető meg, azzal hogy belevágsz és csinálod. Nem csak elképzeled, nem csak gondolkodsz róla, hanem a tettek mezejére lépsz.

Lehet, hogy van önbizalmad a munkádban, de ha ismerkedni szeretnél, kiver a víz és lefagysz. Vagy fordítva, éppen a munkahelyeden bizonytalanodsz el.

Az emberek többsége teljesen jól látja, mi tenné őket boldogabbá, mit kellene lépniük ahhoz, hogy kiálljanak magukért, de, a legtöbben mégsem teszik meg. Találnak kifogást, hogy miért nem, vagy MOST miért nem. Növekvő önismeret mellett felvállalják, hogy félnek vagy szoronganak.

Rengeteg az önbizalomerősítő tréning és könyv, mert nagy a hiány ezen a téren. Elméletben minden jól megy, csak aztán megint ott az a helyzet, amiben másképp lehetne dönteni és cselekedni, mint eddig és továbbra sem megy. A kilencvenhatodik hasonló tapasztalat után kijelentik: “Nekem nincs önbizalmam. Én ilyen vagyok.”


Nem vagy ilyen.

Mindössze kifelejtettél egy lépést.


Ez a lépés az önbecsülés. Önbecsülés nélkül nem leszel képes az önbizalmat felépíteni, mert ha mégis cselekszel és valami rosszul sül el, összeomlasz, hibáztatni és szégyellni fogod magad. Inkább elkerülöd az egészet, és nem lépsz.


Az önbizalommal ellentétben az önbecsülés nem függ az életterületeidtől. Olyan nincs, hogy a munkában van önbecsülésed, otthon meg nincs. Az önbecsülés nem egyenlő az önbizalommal, nem tettek, kalandok és elért eredmények függvénye.

Az önbecsülés kizárólag tőled függ. Attól, hogy te hogyan tekintesz önmagadra.


Innen tudod, hogy stabil az önbecsülésed:

  • Nincs benned szégyen.

  • Hibáidat lehetőségnek tekinted arra, hogy gazdagabbá válj.

  • Ha valami nem jól sül el, nem hibáztatod sem magad, sem a környezeted, hanem a megoldást keresed.

  • Tudod, hogy nem vagy tökéletes, ugyanakkor elég jó vagy.

  • Tudod, hogy a világ sem tökéletes, de elég jó hely.

  • Megengeded, hogy érezd az erős érzéseket, de azok hamar átfutnak rajtad, tartósan nem billentenek ki.

  • Nem cipeled a sérelmeidet.

  • Nem vagy közönyös.

  • Empátia érzése mellett is tudsz nemet mondani.

  • Nem érzed magad kevesebbnek attól, hogy valaki nemet mond neked.

Lehet még folytatni a listát.


Az önbizalomhoz az önbecsülés a kulcs. Ez a kulcs nálad van. Az önbecsüléshez nem kell, hogy legyen önbizalmad! Nem kell csinálnod semmit, csupán másképp tekinteni magadra. Figyeld meg, hol csúszol el fenti listán és ne te légy az, aki körömszakadtáig ragaszkodik a megszokott nézőpontjához.

Ha egyedül nem megy, keresd meg azt, aki segíteni tud helyreállítani a benned rejlő értékek tudatát.

19 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page