top of page

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! - Hangterápia

Egyre többen nyitottak a tibeti hangtálak és gongok világára. Vannak, akik ezeket a sokoldalú eszközöket rituális célokra, mágikus varázslásokhoz használják, mások elsősorban zenei eszközökként. Vannak, akik egyszerűen megszerették a hangtálakat és otthon megütögetik időnként saját örömükre.

Sajnos még mindig kevesen ismerik a tibeti hangtálak és a gongok hangrezgéseinek, valamint a közösségi dobolás terápiás értékét. Éppen ezért szeretnék egy rövid áttekintés nyújtani arról, hogyan dolgozom már 10 éve ezekkel a valóban csodálatos eszközökkel.

A HANGTÁLAKRÓL


A hangtálak sok mindenről képesek mesélni. Attól függően, hogy milyen témával dolgozunk, milyen testi-lelki állapotban van éppen a kliensem, a hangtálak jeleznek. Megváltoznak a felhangok, a hangtál lüktetése, a rezgés hossza is változik, hangjai letompulnak vagy élesebbé válnak. A hangtálak minden testi állapotváltozásra és lelki rezdülésre reagálnak. Mindez sok esetben kliensem számára is hallható, illetve a kellemes lebegő érzések közepette testében érezhető és nyomon követhető.


A hangtálak és a gong kiváló lehetőséget nyújtanak, ha szeretnél pihenni, lazítani, vagy ha csupán egy izgalmas hangélményre vágysz. Azonban ezek az eszközök sokkal több potenciált rejtenek magukban. Bár szívesen adok lazító-feltöltő hangtálkezelést is, kevéssé jellemző, hogy kifejezetten wellness-kezelésekért forduljanak hozzám.

A hangtálkezeléseket, más néven hangmasszázst, többnyire nem önmagukban, hanem az egyéni konzultációk, valamint a veszteségfeldolgozó gyászmunka alkalmaiba építem be.


Ha a konzultáció végére kerül a hangtálkezelés, akkor az érzelmileg felkavaró témát segítenek a hangok „elsimítani”. De gyakori az is, hogy inkább a konzultáció elején dolgozom a hangrezgésekkel. Ilyenkor a zárkózottabb vendégeimnek segítenek megnyílni, és az eddigi tapasztalatok alapján a tudattalan emlékek is könnyebben és biztonságosan elérhetővé válnak. A hangrezgések képesek eljutni oda, ahová a szavak nem. És nem csupán eljutnak, hanem szelíden felszínre is hozzák mindazt, amivel a testi-lelki gyógyuláshoz fontos foglalkozni.


A GONGOKRÓL



A gongfürdő esetében annyi a különbség, hogy nincsen közvetlen testi érintkezés a gonggal. Ugyanakkor a gong a tálakhoz hasonlóan reagál klienseim testi és érzelmi állapotaira. Sőt, párok esetében a közös rezgéstérben a feszültségek is tetten érhetők. Érdemes a párkapcsolati problémák esetén is bevetni a hangterápiát, mert a gong hangterérben szavak nélkül történik kommunikáció a felek között.


A gongfürdő után következő beszélgetés már mélyebben, több bizalommal és kevesebb feszültséggel történhet. S mivel a hangrezgések eljutnak a tudattalan tartalmakig, azok feldolgozására is lehetőség nyílik fokozatosan a párkapcsolati üléseken a hangterápia segítségével.


​A gongmeditációs alkalmak és hangfürdők olyan közösségi élményt nyújtanak, amelyeken a hangtálakkal és a gonggal egy „üres” hangteret hozok létre. Ez a hangtér segít abban, hogy a tudatos figyelem – a meditáció megteremtődjön. Ebben a tudatállapotban az érzékelés megváltozik, az elme csendje mögött megjelenik egy mélyebb figyelem, amely a gyakorlások során magával hozza megértést és elfogadást. Amikor ez megtörténik, a hangterápia már nem terápia többé, hanem a szellemi utunk biztonságos, szeretetteli és hatékony kísérője.


A DOBKÖRRŐL



A dobkör, mint aktív hangterápia kevéssé terjedt el itthon. Legismertebbek talán a sámándobos rituálék. Nyugaton és az Egyesült Államokban a dobkör népszerű kikapcsolódási forma. A dobok képesek segíteni a kapcsolatteremtésben,  abban, hogy magabiztosan, megfelési kényszer nélkül, ugyanakkor növekvő empátiával forduljunk a környezetünk felé.


 A dobkörön megtalálhatod saját hangod, saját ritmusod, miközben folyamatos kapcsolatban leszel a többiekkel. Szavak nélkül törtnik a kommunikáció. A dobkör közösségi élménye sem elhanyagolható. Sokan vannak, akik, félnek elmenni egy csoportban, mert attól tartanak, hogy megnyilvánulásukat elítélik. A dobkörön ez nem történhet meg.


A dobkörön nincs jó és rossz. Egy dobkörön nem lehet rosszul dobolni. Együttlét van. Ítéletmentes közegben a résztvevők alkalomról alkalomra egyre felszabadultabban képesek önmaguk lenni. A dobkör segít abban, hogy a résztvevő személyisége láthatóvá és számára teljes mértékben felvállalhatóvá váljon. A dobkör segít felépíteni az egészséges önbizalmat.

Fontos említést tenni a dobolás élettani hatásairól is. Shari Geller pszichológus és Barry Bittman neurológus közös kutatása során megfigyelte, hogy a dobolás aktivizálja az immunrendszert, oldja a stresszt, segít a depresszív állapotok leküzdésében. A dobolás jótékony hatással van a szívre és a keringésre, oldja a testben felgyülemlett feszültséget, a görcsös állapotokat. A dobolás rengeteg energiát szabadít fel, vitalizál. Segít az étkezési zavarok leküzdésében, sőt azt is megfigyelték, a közösségi dobolás növeli a ráksejtölő sejtek aktivitását, valamint megváltoztatja a genomikai stresszmarkereket.

38 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page